0:
homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Zo’n heerlijke avond
Na zo’n heerlijke dag
Sterren in je ogen
Maan in je lach
Is dit een prachtnacht of niet?
Zie je de nachtpracht?


PrachtnachtPinkpopPinkpop
Juni 2000

Persbericht: Eerste concert De Dijk in Nederland: Pinkpop!
Na het veelbesproken "sabbatical year" van De Dijk, is nu het moment aangebroken om de stilte te doorbreken.

Vandaag is bekend gemaakt dat het eerste optreden dat De Dijk in Nederland zal verzorgen 12 juni aanstaande op Pinkpop zal zijn. Na Pinkpop gaat De Dijk weer volop door het land touren. In het clubcircuit en op festivals, in sporthallen en feesttenten, natuurlijk in het Vondelpark Openluchttheater en er staat zelfs een optreden in het Concertgebouw te Amsterdam op het programma………………….

Redaktie 3voor12 VPRO: De Dijk maakt er een feestje van

MUZIEK:
Pakkende Nederlandstalige rocknummers - lekker makkelijk mee te zingen - met gevoel voor soul, dat vooral tot uiting komt in de bijdragen van de drie blazers. De groep begint met de kraker 'Binnen zonder kloppen' en zet daarmee de toon. De set bestaat uit veel oude successen en enkele nieuwe nummers, zoals 'Als het golft'. De nieuwe stukken liggen uiteraard - we hadden niet anders verwacht - in het verlengde van het oude werk.

HOOGTEPUNT:
Het nummer 'Dansen op de vulkaan', omdat het publiek - ook de mensen achter de voorste linies - bij dat nummer pas goed los komt. De blazers komen vooral bij dit nummer goed uit de verf. Daaruit blijkt maar weer dat we kunnen samplen wat we willen, maar dat er toch niets gaat boven echt koper op het podium.

DIEPTEPUNT:
Dat het feestje wat laat op gang lijkt te komen.

PODIUMPRESENTATIE:
zeggen dat de heren op de automatische piloot staan te spelen. Ze hebben er na een jaartje pauze duidelijk weer zin in.

PUBLIEKSREACTIE:
Zoals gezegd, duurt het even voordat de mensen op gang komen. Maar daarna is het ook meteen gezellig voor het podium en brult iedereen vrolijk met de bekende nummers mee. Bij 'Als het golft' zwaaien de mensen de handen boven het hoofd langzaam heen en weer. Zanger Huub van der Lubbes reactie: 'Hartstikke goed, ik wordt bijna misselijk van jullie.'

BIJZONDERHEDEN:
Geen. Dat zou je saai kunnen vinden, maar in dit geval is het positief bedoeld. Bij een band als de Dijk verwacht je bijvoorbeeld geen aparte muzikale kwinkslagen. Sterker nog, liever niet. De band is op haar best als ze de nummers op beproefde wijze het veld in slingert.
RAPPORTCIJFER: 8

De Stelling: De Dijk had al veel eerder op Pinkpop moeten staan.
EENS: 83 %
ONEENS: 17%

WAAROM EENS?
Jeroen 007: "Ja al veel eerder, het concert was (ook via internet) één van DE hoogtepunten van Pinkpop"

Ed Dekker: "Om dit vreselijke hiaat goed te maken kunnen ze misschien vanaf nu gewoon elk jaar geboekt worden."

Jacco Euser: "Ik moet toegeven dat 'De Dijk' niet mijn voorkeur heeft, maar goed: De Dijk heeft wel veel betekend voor de Nederlandse muziek en zodoende hadden ze er al eerder moeten/mogen staan van mij."

WAAROM ONEENS?
Martin de Jager: "ONEENS, weg met die jaren tachtig deuntjes van de Dijk. De Dijk: Leuk voor in het museum voor terecht ondergewaardeerde kunst"

Boy Griffioen: "Verschrikkelijk! Laat de Dijk maar thuisblijven en de Racketeers komen"

DE MENING VAN: Willem Venema (projectmanager Pinkpop van MOJO Concerts): "ONEENS. Nergens voor nodig. Kijk, nu hebben ze iets exclusiefs na een 'sabbatical year' en mij is beloofd dat het iets heel speciaals is."

Tom Holkenborg (Junkie XL): "EENS. Voor zover ik het heb kunnen volgen heeft De Dijk veel bijgedragen aan de tweede en derde wave binnen de Nederlandstalige popmuziek. Eerst samen met The Scene en De Tröckener Kecks en nu weer, samen met Van Dik Hout en Bløf."

Reakties via De Dijk website
Arno Brosens: Het was een zeer geslaagd optreden, waarbij ik goed heb kunnen meezingen vanaf de derde rij af het podium. Errug simpatieke band, perfecte muziek, dus van mij mogen ze vaker optreden!! Warschijnlijk zie ik jullie volgend jaar voor de derde keer in Zundert, feesttent Stuivezand. En misschien nog wel eerder als ik de kans krijg.
TOP!

Martine Vos: Het optreden op Pinkpop was ontzettend leuk, hoewel ik helemaal niet van die hele grote mensenmassa's hou. Het was goed omdat je kon zien dat de mannen er weer zin in hebben! Ze zijn weer geinspireerd en dat was, laten we eerlijk zijn, twee jaar geleden toch een beetje ver te zoeken. 'Als het golft' vind ik niet zo bijzonder, maar wat ik een ongelooflijk mooi nieuw nummer vind, echt een juweeltje, is toch wel 'De Zevende Hemel'. Prachtig! De muziek EN de tekst zijn allebei optimaal. Vondelpark Amsterdam was weer als vanouds. Ik heb er van genoten!! Blij dat ze weer terug zijn.
Groet, Martine   1981 Eerste concertposter
   1982 Release info
   1983 Buttons
   1984 Foto: Bandauto
   1985 Big Shot and his Rocking Guns
   1987 Persfoto: Wakker in een vreemde wereld
   1990 Persfoto: New York
   1991 Persfoto: Nooit genoeg
   1993 Foto: Mooi Mooi Mooi
   1993 Persfoto: Het Paard
   1993 Condooms
   1994 De Dijk Live Platina
   1995 5 Mei Festival
   1995 Kaart: Melkboer
   1996 Een alledaagse passie
   1997 Moskou
   1998 Wij Alexander
   1998 Kaart: Het beste van II
   1998 Kaart: Het beste van
   1998 Flyer: Free Concert
   1999 Concordia
   1999 Persfoto: Nieuwsbrief Leden
   1999 Howlin at the moon
   1999 Flyer: Huub van der Lubbe
   2000 Persfoto: Als het golft
   2000 Persfoto: Waar is iedereen?
   2000 Persfoto: USA Austin Texas
   2000 Pinkpop
   2001 SXSW
   2001 Kaart: R.I.P.
   2001 R.I.P.
   2002 Flyer: Concordia
   2002 Flyer: 20 Jaar De Dijk
   2003 Flyer: door
   2004 Flyer: Ahoy'
   2006 Kaart: Jubileumconcert 25 jaar
   2006 Flyer: Zullen we dansen
   2006 Flyer: Hart van De Dijk
   2006 Gedicht ter gelegenheid van 25 jaar De Dijk
   2014 HMH