homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vast´Ik voel me geen sekssymbool´
07 juni 2002 - Algemeen Dagblad

Twintig jaar geleden scoorde De Dijk met Bloedend hart een bescheiden hit. De groep rond zanger Huub van der Lubbe (48) is inmiddels twee decennia en een aantal hits verder. In Ahoy' in Rotterdam viert De Dijk morgenavond zijn jubileum. Van der Lubbe blikt alvast een beetje achterom.


Zeedijk

Huub van der Lubbe: ,,We woonden bij de Zeedijk, in de volksmond De Dijk. Dat was ook een naam waarvan we dachten: die is zo Nederlands. Als er geen dijken waren, was Nederland er niet geweest. Dat we niemand hoefden uit te leggen dat we Nederlandstalige muziek maakten.

,,Dat was toen eigenlijk niet zoals het hoorde. Jullie zingen in het Nederlands? Oké, dan hoeven we jullie niet. Want dat kan nooit goed zijn. Als je geen plannen hebt om nummer één in Amerika te worden, heb je het pophart niet op de goede plek zitten, werd me fijntjes ingewreven door cafébazen en zaaleigenaren die Nederlandstalige muziek toen o zo fout vonden. Mooi dat ze ongelijk hebben gekregen, dacht ik zo.''

Mag het licht uit

,,Ik had de illusie dat het mogelijk was alle problemen in de wereld op te lossen en van de aarde een paradijs te maken. Met Mag het licht uit nam ik afscheid van die gedachte. Er waren problemen die je nooit van z'n leven kunt oplossen, merkte ik.

,,Die wetenschap kan je gek maken, maar je kunt er ook je ogen voor sluiten. Of, voor even, het licht uitdoen om met je liefste de liefde te bedrijven. Daarvoor moest de wereld dan maar effe buiten blijven. Dat is het liedje Mag het licht uit.''

Hans van der Lubbe

,,Mijn broer. Het is bizar om zo lang met je broer in een band te zitten. Daarom voelt het eigenlijk niet als mijn broer - hij is een van de bandleden, een van mijn collega's.

,,We snappen elkaar beter dan wie dan ook, dat valt ons wel op. Als ik roep dat wij het zus en zo gaan doen, zegt hij dat we het juist niet zus en zo gaan doen, maar zo en zus. Begrijp je?

,,Is hij op vakantie, dan mis ik hem al na een paar dagen. Is hij er een keer niet bij een repetitie, dan mis ik hem niet. Dan weet ik dat-ie er morgen weer is. Zal wel met het familiegevoel te maken hebben.''

Telstar

,,We kwamen bij Telstar van Johnny Hoes terecht, omdat we geen platencontract meer hadden. Hoes was toen de enige die belangstelling voor het Nederlandse product had en ook geld had. Want hij had Doe Maar.

,,We hadden net een contract getekend of Doe Maar viel uit elkaar. Telstar draaide vervolgens de geldkraan dicht. Het geld dat we met Doe Maar hebben verdiend gaan we niet uitgeven aan dure producties van allerlei rare bandjes, redeneerde Hoes. Ik snapte dat wel. Mede daarom is het bij één plaat gebleven: Elke dag een nieuwe hoed.''

Vriendenclub

,,De Dijk is een vriendenclub, maar ook een zakelijk goed geleid bedrijf. Vergis je niet, hè. Een vriendenclub gaat heel gauw kapot als het zakelijk niet goed in elkaar steekt. We hebben een prettige omgang met elkaar omdat de zakelijke organisatie klopt.

,,We hebben mazzel gehad toen Kees, `Geld-Kees' zoals we hem noemen, zich aandiende. Hij had jarenlang gewerkt bij de vakbond, het GAK en de belastingen. Als zodanig had hij veel bandjes zien stranden op slecht financieel beheer. Toen het voor ons te groot en te veel werd om het zelf nog te blijven behappen, is Kees erin gestapt. Het leuke: hij is er nog steeds niet met ons geld vandoor gegaan.''

Als ze er niet is

,,Onze grootste hit. Hebben we veel reacties op gehad omdat het zo herkenbaar is. Ik heb het geschreven toen Teuntje, mijn lieve vrouw, met wat vriendinnen op vakantie was. Er was toen geen sprake van treurige omstandigheden, maar ik voelde dat op dat moment wél zo.

,,Pas een jaar later ben ik het gaan zingen. Toen was er tussen mij en mijn vrouw zoveel gebeurd en ook weer goed gekomen, dat ik wist wat dat betekende: Als ze er niet is. Een lied dus met voorspellende waarde.

,,Er bestaat een oud volksgeloof dat wie op Goede Vrijdag is geboren, heks wordt óf voorspellende gaven krijgt. Nu wil het geval dat ik op Goede Vrijdag ben geboren. Ik ben natuurlijk geen heks, maar ik heb wel voorspellende gaven. Als ze er niet is, is daar het beste bewijs van.''

Teuntje

,,Het gaat goed met Teuntje. Ik bedoel: we zijn er weer helemaal bovenop. Als ze er niet is heb ik aan de vooravond van een van haar operaties gezongen. De snik in mijn stem die je toen hoorde, was echt. Ik noem 'r Liefje. Lief, toch?

,,Kijk, dingen als kanker (en daar praten we in het geval van Teuntje over) hakken er ontzettend in, kan ik nu wel zeggen. Die ziekte heeft ons leven behoorlijk op zijn grondvesten doen schudden.

,,Elke keer als je samen weet te overwinnen, kom je dichter bij elkaar. En als je samen dat hele proces hebt doorstaan, wat kan jou daarna nog deren? Waar moet je je dan nog zorgen over maken?''

Jaartje vrijaf

,,We hadden 18 jaar lang aan één stuk opgetreden en platen opgenomen. We zaten in een sleur van muziek maken, we wisten niet beter. Nog dieper de sleur in wilde ik niet laten gebeuren. Bovendien wist ik nog wel andere leuke dingen om te doen.

,,Toen ben ik m'n eigen geluk gaan organiseren en heb ik een jaar vrij genomen. Ben ik andere dingen gaan doen. Zoals het land in met Formatie Concordia, mijn dichtclubje op de dinsdagavond. Het is goed geweest een jaar iets anders te doen. Ik zie nu weer wat er op m'n bord ligt en prop alles niet meer gedachtenloos naar binnen.''

Willy Alberti

,,Vierde klas lagere school. De juf had haar zwarte haar in een paardestaart. Ik vond haar eigenlijk wel een... ,,Zij kende mensen die bij Carré werkten. Juf kende de artiesten die er optraden. Dat milieu trok me aan. Ik wilde ook graag op het toneel gezien worden. In onze klas zat een jongen die Willy Alberti kon nazingen. Met haar bandrecorder nam juf een liedje van hem op en stuurde de band naar Willy. Ik ben als het ware met die gozer meegelift. Ik wilde ook iets voor Willy doen, want misschien werd ik dan wel ontdekt. Dus schreef ik voor hem een mooi gedicht. Als je de eerste letter van elke regel van boven naar beneden las, stond er: Willy Alberti is een hele goede zanger. Ik kreeg een kaartje terug: `Bedankt voor het mooie gedicht, Willy Alberti'.''

Sekssymbool

,,Ach..., ik voel me geen sekssymbool. Wat er zich in de hoofden van vrouwen afspeelt tijdens een concert, hoef je me na al die jaren niet meer te vertellen. Joh, ik ben dus volop in de verleiding geweest. Maar ik wist daar gelukkig altijd goed mee om te gaan.

,,Mijn standpunt is er nooit aan toe te geven. Als collega's er wel op ingaan, moeten ze dat vooral doen. Ik voel me prettig bij het idee dat ík het niet doe.

,,Bespaart me bovendien een hoop gedonder als het uit de klauw loopt...''


Geschreven door: Arie van Driel


Dagblad v/h Noorden
De pannen van het dak
Eindhovens Dagblad
De Dijk immuun -voor routine
Eindhovens Dagblad
Liefst geen poeha buiten de muziek
Friesch Dagblad
Tiende optreden van De Dijk in Muziekcentrum Schaaf
Apeldoornse Courant
De Dijk krijgt Hedon ook wel drie keer plat
B.O. Zoomse Bode
“Dansen op de vulkaan nog steeds erg actueel”
Zonnet
Muzikanten Dansen Niet; De Dijk wel?
Rotterdams Dagbl.
De Dijk laat Alblasserdam dansen
Rotterdams Dagbl.
Toegankelijkheid als troef
Rotterdams Dagbl.
Weergaloos De Dijk vergoedt tegenslagen
Dagblad Tubantia
Stilte bij afspelen beveiligde cd De Dijk
Dagbl.de Limburger
De Dijk muzikanten dansen niet (Mercury)
Radio Wereldomroep
De Dijk heeft geen zwakke plekken
Volkskrant
De Dijk nóg beter
Maxim
De Dijk - Muzikanten Dansen Niet
NCRV gids
‘Het meeste is schijn’
Apeldoornse Courant
De Dijk intens en ingetogen
www.onstage.nl
De Dijk - Muzikanten Dansen Niet
Zeeuwse Courant
Muzikanten Dansen Niet
ANP
Album De Dijk ineens op nummer 1
Algemeen Dagblad
Muzikanten dansen niet
Oor
De Dijk, Muzikanten dansen niet
NRC Handelsblad
De Dijk
Gooi- en Eemlander
In de zevende hemel met De Dijk
NH Dagblad
De Dijk, maar waar hoorden we dat eerder?
Algemeen Dagblad
De Dijk
BNN
Muzikanten Dansen Niet
BN/DeStem
De Dijk
Parool
De Dijk: stevig, efficiënt en zo helder als wat
Free
De Dijk Integriteit boven alles
Oor
De Dijk - Twintig jaar tegen de wind in fietsen
Varagids
Bob & Youp
Zwolse Courant
Concert van De Dijk in Hedon bijna uitverkocht
De Gelderlander
'Beroerdste gitarist ooit' geniet van feest
Algemeen Dagblad
De Dijk in Ahoy in de zevende hemel
Rotterdams Dagbl.
Twintigjarige De Dijk trakteert gul in Ahoy'
Telegraaf
Ahoy' uit dak
BN/DeStem
'Niets is zomaar een succes'
Algemeen Dagblad
´Ik voel me geen sekssymbool´
Dagblad Tubantia
De Dijk viert verjaardag met ‘toeters en bellen’
NH Dagblad
Twintig jaar dansen op de vulkaan
Rotterdams Dagbl.
Voor Ahoy' valt De Dijk van zijn geloof af
Volkskrant
Altijd hetzelfde, altijd nieuw
Volkskrant
PURE DEMOCRATIE
Haagsche Courant
De Dijk blinkt uit met overbrengen van gevoel
Trouw
Huub van der Lubbe
Haagsche Courant
'Mag het licht uit' in Zoetermeer
De Gelderlander
Huub van der Lubbe met twee vrienden in Schouwburg Arnhem
Brabants Dagblad
'Dat was even lekker knallen op bühne'
Haagsche Courant
De Dijk zinderende muzikaliteit
Haagsche Courant
Schrijven als eerste levensbehoefte
Parool
De Dijk in Paramaribo: bakra's met aardappel in de keel
De Ware Tijd
Nederlands populairste Live-band in Suriname
Amigoe(Antillen)
De Dijk zorgt weer voor feest op Mambo
Utrechts Nieuwsblad
Twee keer in een maand De Dijk
Algemeen Dagblad
Excuses Postbank aan De Dijk
Algemeen Dagblad
Bal voor kneusjes toch een succes
ANP
Postbank stopt actie met De Dijk
Parool
'Was ik maar aan de overkant, daar zijn ze allemaal'
Spits!
De Dijk vraagt om verzoeknummers
Parool
Van der Lubbe voor de nacht
Dagblad Tubantia
Concordia? Vrijhof!
UT Nieuws
Van der Lubbe voorproefje voor Gedichtendag   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982