homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Als jij het niet meer weet
in het donker van je hoofd
ze laten weinig heel
van waar je in gelooft
hoe de tijd ook raast
we moeten erdoorheen
als jij het niet meer weet
je bent niet alleen


Hou me vast“Dansen op de vulkaan nog steeds erg actueel”
25 september 2002 - B.O. Zoomse Bode

Bergen op Zoom – Het is bijna een jaarlijkse reünie aan het worden, het weerzien tussen De Dijk en het Berse publiek in De Stoelemat. Vrijdag 20 september stond de bekende Amsterdamse formatie weer op het podium van de bomvolle evenementenzaal en net als in de twee voorgaande jaren genoten bijna 2000 fans weer met volle teugen. Na 22 jaar staat de Nederlandstalige band nog steeds als een huis, dat bewijs wordt maar weer eens geleverd met hun nieuwste cd Muziekanten Dansen Niet. De soms politiek geladen teksten van zanger Huub van der Lubbe en consorten blijken na al die jaren niets aan kracht en betekenis te hebben verloren, dat bewijst bijvoorbeeld een nummer als Dansen Op De Volkaan. Reden om na afloop van het concert weer eens even bij te praten.

Bomvolle Stoelemat geniet van De Dijk

Voor de derde achtereenvolgende keer was De Dijk te gast in De Stoelemat en nat als in voorgaande jaren wees de kalender aan dat het september was. In 1991 waren de Amsterdammers voor de eerste keer present in de bekende evenementenzaal, toen traden ze samen met The Scene en de Trockener Kecks op. Daarna volgend er diverse optredens tijdens de Poptocht Speciaal, het mag duidelijk zijn; het klikt uitstekend tussen Bergen op Zoom en De Dijk. Huub van der Lubbe (zang), Antonie Broek (drums), bassite Hans van der Lubbe, toetsenist Pim Kops en de gitaristen JW Meyers en Nico Arzbach staan garant voor volle zalen, niet alleen in het Bergse maar in heel Nederland. Uiteraard met de swingende ondersteuning van De Hot Haarlemmerdijk Horns Roland Brunt (tenorsax) en Mike Booth (trompet).

Meeslepend
In de afgelopen 22 jaar werd een imposante repertoire opgebouwd van Nederlandstalige rock, blues en ballads. Nummers die op meeslepende en overtuigende wijze worden gezongen door Huub van der Lubbe, onlangs nog een avond lang te zien bij het VPRO-programma Zomergasten. Het leverde de groep een waslijst aan hits op. Een lijst die ooit begon met Bloedend Hart en Binnen Zonder Kloppen en die een vervolg kreeg met alom bekende nummers als Mooi, Als Ze Er Niet Is, De Blauwe Schuit, Nergens Goed Voor, Niemand In De Stad, Ik Kan Het Niet Alleen, Mag Het Licht Uit en Wat Een Vrouw. Een deel van die hits passeerde ook afgelopen vrijdag weer de revue, aangevuld met enkele nummers van de nieuwste cd. En als slotakkoord Groot Hart, een nummer dat door de 2000 fans uiteraard uit volle borst werd meegezongen. Teksten uiterst herkenbaar, soms ontroerend eenvoudig, een ander keer pure getoonzette dichtkunst.

Maat schappelijk
Teksten die vaak ook een maatschappij kritische inslag hebben en een politieke lading. Neem het nummer In Nederland, afkomstig van de nieuwe cd Muzikanten Dansen Niet, In Nederland wordt niks gezegd / En alles houdt zich dom / We zwijgen hier wat krom is recht / En n9iemand vraagt waarom / En alles wordt maar ingeslikt / En nooit eens uitgeschreeuwd. Is dat sinds de gebeurtenissen van 11 september vorig jaar en 6 mei niet veranderd? Vorig jaar was het concert van De Dijk op 14 september, drie dagen na de aanslagen in Amerika. Heeft de band ooit overwogen om niet op te treden? “Neen, die overweging heeft nooit gespeeld”, zegt bassist Hans van der Lubbe, als we bijpraten na afloop van het concert. “We wilden er wel bij stilstaan, dat hebben we gedaan door ons optreden te beginnen met een gedicht. Er zijn gedurende ons bestaan wel meer redenen geweest om niet op te treden. Dagelijks sterven er onschuldige burgers in een veelvoud van het aantal slachtoffers dat op 11 september is gevallen. Als je jezelf dat realiseert, dan leer je de dingen wel relativeren.”Heeft Nederland het afgelopen jaar geleerd om de dingen uit te schreeuwen en niet meer in te slikken””De politieke omwenteling in Nederland is in mijn ogen een randgebeuren aan de onderkant van de maatschappij, plus een groep rijken die zich ergert aan de sociale aspecten van de samenleving. Die mensen hebben hun onvrede gevonden bij Pim Fortuyn, die onvrede is nu gelegitimeerd. Maar eigenlijk is hij volslagen kunstmatig en bekenden de realiteit. Over een paar jaar hoor je er niets meer van. Kijk maar naar mensen als een Balkenende en De Hoop-Scheffer en je ziet dat het in Nederland fout is”.

Actueel
Van der Lubbe zit duidelijk op zijn praatstoel. “Als je kijkt naar de politiek van Amerika en de dreigende oorlog met Irak, dan besef je ineens ook hoe actueel een nummer als Dansen OP De Vulkaan nog is. Het heeft nog niets aan betekenis afgenomen, helaas”. Het maken van een nieuwe cd is een verhaal apart, de bandleden hebben er inmiddels ene zeer ruime ervaring in. “We plannen het maken van een cd wel in, van tevoren hebben we een aantal ideeën. Als die compleet zijn dan gaan we aan het werk. De opnames duren hooguit een maand, dat is lang genoeg. In een studio zitten is niet echt een van onze grote hobby’s maar het hoort er nu eenmaal bij.”Zijn er Nederlandstalige nummers van andere artiesten die Hans van der Lubbe graag op zijn naam had willen hebben”? “Je Veux LÁmour van Raymond van ’t Groenewoud vind ik nog steeds fantastisch, net als Sex van The Scene. Iets heel anders is De Vlieger van Andere Hazes, ook heel mooi en ontroerend. En het hele eerste album van de Drentse groep Skik gaat ook hoog op mijn lijstje.”Gevraagd naar het lievelingsnummer van De Dijk noemt hij Wil Je Altijd Van Me Houden, een nummer van de nieuwste cd. “En Dansen Op De Vulkaan blijft een heel sterk nummer, gezien de huidige situatie op de wereld nog steeds niet gedateerd.”Voorlopig blijft De Dijk op tournee, zeker tot december 2003. “Daarna gaan we weer nadenken over een nieuwe cd. Maar op het podium staan voor een enthousiast publiek is toch het mooiste wat er is, daar kan geen studio tegenop.”Was getekend Hans van der Lubbe.

Geschreven door: Arjan Nefs


Dagblad v/h Noorden
De pannen van het dak
Eindhovens Dagblad
De Dijk immuun -voor routine
Eindhovens Dagblad
Liefst geen poeha buiten de muziek
Friesch Dagblad
Tiende optreden van De Dijk in Muziekcentrum Schaaf
Apeldoornse Courant
De Dijk krijgt Hedon ook wel drie keer plat
B.O. Zoomse Bode
“Dansen op de vulkaan nog steeds erg actueel”
Zonnet
Muzikanten Dansen Niet; De Dijk wel?
Rotterdams Dagbl.
De Dijk laat Alblasserdam dansen
Rotterdams Dagbl.
Toegankelijkheid als troef
Rotterdams Dagbl.
Weergaloos De Dijk vergoedt tegenslagen
Dagblad Tubantia
Stilte bij afspelen beveiligde cd De Dijk
Dagbl.de Limburger
De Dijk muzikanten dansen niet (Mercury)
Radio Wereldomroep
De Dijk heeft geen zwakke plekken
Volkskrant
De Dijk nóg beter
Maxim
De Dijk - Muzikanten Dansen Niet
NCRV gids
‘Het meeste is schijn’
Apeldoornse Courant
De Dijk intens en ingetogen
www.onstage.nl
De Dijk - Muzikanten Dansen Niet
Zeeuwse Courant
Muzikanten Dansen Niet
ANP
Album De Dijk ineens op nummer 1
Algemeen Dagblad
Muzikanten dansen niet
Oor
De Dijk, Muzikanten dansen niet
NRC Handelsblad
De Dijk
Gooi- en Eemlander
In de zevende hemel met De Dijk
NH Dagblad
De Dijk, maar waar hoorden we dat eerder?
Algemeen Dagblad
De Dijk
BNN
Muzikanten Dansen Niet
BN/DeStem
De Dijk
Parool
De Dijk: stevig, efficiënt en zo helder als wat
Free
De Dijk Integriteit boven alles
Oor
De Dijk - Twintig jaar tegen de wind in fietsen
Varagids
Bob & Youp
Zwolse Courant
Concert van De Dijk in Hedon bijna uitverkocht
De Gelderlander
'Beroerdste gitarist ooit' geniet van feest
Algemeen Dagblad
De Dijk in Ahoy in de zevende hemel
Rotterdams Dagbl.
Twintigjarige De Dijk trakteert gul in Ahoy'
Telegraaf
Ahoy' uit dak
BN/DeStem
'Niets is zomaar een succes'
Algemeen Dagblad
´Ik voel me geen sekssymbool´
Dagblad Tubantia
De Dijk viert verjaardag met ‘toeters en bellen’
NH Dagblad
Twintig jaar dansen op de vulkaan
Rotterdams Dagbl.
Voor Ahoy' valt De Dijk van zijn geloof af
Volkskrant
Altijd hetzelfde, altijd nieuw
Volkskrant
PURE DEMOCRATIE
Haagsche Courant
De Dijk blinkt uit met overbrengen van gevoel
Trouw
Huub van der Lubbe
Haagsche Courant
'Mag het licht uit' in Zoetermeer
De Gelderlander
Huub van der Lubbe met twee vrienden in Schouwburg Arnhem
Brabants Dagblad
'Dat was even lekker knallen op bühne'
Haagsche Courant
De Dijk zinderende muzikaliteit
Haagsche Courant
Schrijven als eerste levensbehoefte
Parool
De Dijk in Paramaribo: bakra's met aardappel in de keel
De Ware Tijd
Nederlands populairste Live-band in Suriname
Amigoe(Antillen)
De Dijk zorgt weer voor feest op Mambo
Utrechts Nieuwsblad
Twee keer in een maand De Dijk
Algemeen Dagblad
Excuses Postbank aan De Dijk
Algemeen Dagblad
Bal voor kneusjes toch een succes
ANP
Postbank stopt actie met De Dijk
Parool
'Was ik maar aan de overkant, daar zijn ze allemaal'
Spits!
De Dijk vraagt om verzoeknummers
Parool
Van der Lubbe voor de nacht
Dagblad Tubantia
Concordia? Vrijhof!
UT Nieuws
Van der Lubbe voorproefje voor Gedichtendag   2020
   2019
   2018
   2017
   2014
   2013
   2012
   2011
   2010
   2009
   2008
   2007
   2006
   2005
   2004
   2003
   2002
   2001
   2000
   1999
   1998
   1997
   1996
   1995
   1994
   1993
   1992
   1991
   1989
   1986
   1984
   1982