homehomehomehomehomefotosteksten en akkoordenhomelinkscontact
  

Zo’n heerlijke avond
Na zo’n heerlijke dag
Sterren in je ogen
Maan in je lach
Is dit een prachtnacht of niet?
Zie je de nachtpracht?


PrachtnachtR.I.P.R.I.P.


Huub speelt de hoofdrol in de korte Nederlandse horrorfilm Rest in Peace, die deze zomer is opgenomen. Rest in Peace is geschreven en geregiseerd door filmmaker Jan Doense. De vrouwelijke hoofdrol wordt vertolkt door Manouk van der Meulen. Huub speelt een zombie die uit de dood herrijst om zijn overleden vrouw te bezoeken. Rest in Peace gaat in september in premiere tijdens het Nederlandse Film Festival in Utrecht. Daarna is de film in de bioscoop te zien en op een speciale website van de NPS. Verder komt er een dvd uit.

Zombiefilm "Rest in Peace" ook van start!
Terwijl Cas Jansen deze week met allerlei rubberachtige substanties is overgoten om een exacte print van zijn gezicht te maken voor de zombiefilm "Deadline", is ook het zombieproject van Jan Doense uit de startblokken geschoten. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Manouk van der Meulen (Spijkerhoek) en zanger Huub van der Lubbe (De Dijk). Van der Meulen speelde al eerder in een horrorfilm van Doense, namelijk "State of Mind", die door de onafhankelijke Troma-studio onlangs is uitgebracht. Van der Lubbe, al twintig jaar de voorman van De Dijk, speelt een zombie die uit de dood herrijst om zijn overleden vrouw te bezoeken. Volgens regisseur Doense is de film een hommage aan horrorklassiekers als "Frankenstein", "Dracula" en "Night of the Living Dead". Rest in Peace gaat in september in première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. Daarna is de film in de bioscoop te zien en op een speciale website van de NPS. Verder komt er een dvd uit.

Interview met Jan doense
'Rest in Peace is een hommage aan de klassieke horrorfilm' Jan Doense is sinds jaar en dag onlosmakelijk verbonden met horror in de breedste zin van het woord. Zijn bijnaam "Mr Horror" dankt hij aan de talloze bijdragen aan het bloedige genre. Doense is de grondlegger van het beruchte Weekend of Terror, organisator van De Nacht van de Wansmaak, journalist en redacteur van fanzine Schokkend Nieuws, co-producent voor de komende Brian Yuzna film Exhibition en nu legt Doense als regisseur de laatste hand aan de montage van zijn korte zombiefilm R.I.P. Een verminkte Huub van der Lubbe (De Dijk) speelt de hoofdrol. Horrorcypher traceerde Nederlands enige horroricoon en vuurde enkele vragen op hem af over zijn ambitieuze zombieproject.

Ruben: We vernamen dat 'Rest in Peace' een korte zombiefilm voor het hele gezin wordt. Kunnen we nu 'De kleine Vampier' perikelen verwachten?
Doense: Nee, schrik niet. Mijn liefde voor horror komt uit een tijd waarin ik als elfjarige de oude monsterfilms uit de jaren dertig mocht bekijken. De VPRO zond deze Universal films uit (vb: Frankenstein), daarna waren het de Britse Hammerfilms die veel indruk maakten. Dergelijke films waren gemoedelijk -zonder grote bloedbaden dus- zoals tegenwoordig Tim Burton ook zijn horrorfilms (Sleepy Hollow) maakt. Uit nostalgie heb ik 'Rest in Peace' gemaakt, als hommage voor de klassieke horrorfilms. Deze waren in die tijd wel redelijk schokkend, maar hebben nu niet meer een dergelijke impact. Enne.. die subtitel is ook een beetje een lokkertje. 'Zombies en gezin' is nogal een contrast.

Ruben: Waar gaat Rest in Peace over?
Doense: Nu moet ik voorzichtig zijn niet per ongeluk de clou weg te geven. In zeven minuten wordt het verhaal verteld van een overleden man, die wordt gestoord in zijn eeuwige rust. Hij staat op uit de dood en komt terug om iets recht te zetten.

Ruben: My God, zeven minuten! Kun je wel je verhaal kwijt in zo weinig tijd? Doense: Ja hoor, we hebben bewust voor die speelduur gekozen en wilden eens iets anders dan wat de meeste korte films te bieden hebben. De kunst is een verhaal te vertellen. De spotjes van Centraal Beheer (even Apeldoorn bellen!) waren een grote inspiratiebron. Erg knap hoe die reclamemakers een scherp plot kunnen vertellen in korte tijd. RIP is trouwens gebaseerd op een Amerikaanse strip "The Monster Times", een obscuur underground blaadje. Ik heb het echtpaar dat de rechten bezit opgespoord en mijn ideeën voorgelegd. Er waren wel wat veranderingen nodig in het verhaal om het te vertalen naar film. Zo heb ik een vrouw aan de plot toegevoegd. (Manouk van der Meulen)

Ruben: Ligt er geen druk op je? Je bent immers 'Mr. Horror' en dat wekt verwachtingen.
Doense: Geen enkele. Dit is echt iets van mezelf. Bij mijn 'Exhibition' project (Horrorcypher: zie verslag filmfestival Brussel) zou ik wel die gevoelens hebben. Maar Rest in Peace is gemaakt uit nostalgie. Je moet het zien als mijn visite kaartje. Exhibition heb ik samen met collega Phil van Tongeren bedacht (recensent, redactie Schokkend Nieuws). Dat moet echt vernieuwend zijn. Alle remmen gaan dan los. Als ik afgerekend moet worden, dan wil ik op die film afgerekend worden.

Ruben: Vanwaar de keuze van Huub van der Lubbe?
Doense: Mijn producent (Egmond Film) stelde het voor. En een uur later zag ik Huub toevallig fietsen. "Het moet zo zijn", dacht ik toen en sprak hem aan. Hij was meteen geïnteresseerd. Met zijn markante hoekige gelaat is hij uitermate geschikt. We hebben hem dan ook niet zo erg veel make-up gegeven. Wat latex en wat schaduwen.

Ruben: Hoe verliepen de opnames?
Doense: Goed, ik had nog wel wat meer materiaal willen schieten, maar om budgettaire redenen werd de derde draaidag geschrapt. De 'rushes' zien er goed uit. Er zit zelfs meer in dan ik verwachtte. We hebben in Hilversum op een kerkhof gedraaid. Dat ziet er zeer mooi uit en ademt de sfeer van de oude Hammer films. Ook hebben we nabij een riante villa gedraaid voor de exterieurs en in een Amsterdams pand voor de interieurs.

Ruben: Hou je de andere twee zombiefilms die op dit moment in de maak zijn, ook in de gaten?
Doense: Niet echt. Ik heb wel enkele berichten gelezen over Deadline met Cas Jansen. En mijn collega's van Schokkend Nieuws gaan er op af. (Horrorcypher: Deze week vernamen we dat Doense de set van Deadline heeft bezocht.)

Ruben: Hoe zie je de stand van zaken op horrorgebied?
Doense: Horror is in de nieuwe eeuw erg breed geworden. Dat is mede te danken aan The Sixth Sense en Blair Witch Project. Deze films hebben bewezen dat horror niet alleen hakken en snijden is. Karakterontwikkeling wordt belangrijker en effecten kunnen naar de achtergrond. Neemt niet weg dat de rauwe hak-werken en de onafhankelijke slasher- en trashproducties blijven bestaan. En dat is ook een goede zaak.

Ruben: Rest in Peace is geschoten op 35 mm en gaat in première op het Filmfestival in Utrecht (2001).
Door Ruben van Eijl.
Foto's: Copyright André Bakker


    Eerste concertposter
    Release info
    Buttons
    Foto: Bandauto
    Big Shot and his Rocking Guns
    Persfoto: Wakker in een vreemde wereld
    Persfoto: New York
    Persfoto: Nooit genoeg
    Foto: Mooi Mooi Mooi
    Persfoto: Het Paard
    Condooms
    De Dijk Live Platina
    5 Mei Festival
    Kaart: Melkboer
    Een alledaagse passie
    Moskou
    Wij Alexander
    Kaart: Het beste van II
    Kaart: Het beste van
    Flyer: Free Concert
    Concordia
    Persfoto: Nieuwsbrief Leden
    Howlin at the moon
    Flyer: Huub van der Lubbe
    Persfoto: Als het golft
    Persfoto: Waar is iedereen?
    Persfoto: USA Austin Texas
    Pinkpop
    SXSW
    Kaart: R.I.P.
    R.I.P.
    Flyer: Concordia
    Flyer: 20 Jaar De Dijk
    Flyer: door
    Flyer: Ahoy'
    Kaart: Jubileumconcert 25 jaar
    Flyer: Zullen we dansen
    Flyer: Hart van De Dijk
    Gedicht ter gelegenheid van 25 jaar De Dijk
    HMH